dilluns, 28 de març del 2011

AUSTIN EN EL RECORD

L’espera als aeroports i les llargues hores de vol transoceànic són un bon moment per repassar les sensacions dels últims dies i reflexionar sobre l’activitat realitzada, sobretot quan aquesta activitat té com a nom South by Southwest (SXSW). Aprofitant que compartíem tornada a Barcelona amb bona part de l’expedició catalana assistent al festival, vam poder constatar les seves impressions. Com les de Raul, o més ben dit, RJ Sinclair, el cantant de Tokyo Sex Destruction, que en la seva tercera visita al SXSW manté la il·lusió “d’aconseguir el somni americà”.

Foto: Heather Kennedy


Un inesperat canvi de formació poc abans de la cita texana va impossibilitar la idea de fer una gira pel nord-est dels Estats Units abans d’anar a Austin. I és que els Tokyo tenen clar que “el que ens interessa és girar”, fer concerts. “Amb els caixets que es paguen aquí, has d’estar un mes tocant, si pot ser cada dia, per a que el viatge surti rentable”, afegia. Malgrat tot, a la capital de Texas els Tokyo van realitzar quatre showcases i van establir contactes amb empreses d’Estats Units i Mèxic per a la distribució en aquests països del seu últim treball discogràfic.

Pau Vargas, de l’empresa Panda Artist Management, també creia que l’assistència al SXSW havia estat positiva. “Ets sents petit, però amb ganes de tornar-hi i fer-ho millor que aquest any”. En Pau reconeix que, al ser “l’única agència amb estand en la fira, era una mica difícil vendre música”, però la reacció als concerts del grup taiwanès que representaven, Go Chic, ha estat bona. Pau considera que “per als grups s’ha diluït una mica el somni americà”, però el d’Austin segueix sent un festival “per on passa molta gent”. Panda té clar que “s’ha d’anar a fora, a ensenyar que tenim una oficina a Santa Coloma de Farners i a Macau. Tenim ganes de tornar l’any vinent a Austin” i, si es pot, “presentar totes les nostres bandes”. El SXSW 2011 ja és passat, el SXSW 2012 ja és present.

 
  

dilluns, 21 de març del 2011

ENERGIA POSITIVA A AUSTIN

Els dies a Austin són tòrrids, amb unes temperatures elevades que el vent alleuja només de manera intermitent. Però les nits també són tòrrides a la capital de Texas, sobretot quan té lloc el South by Southwest (SXSW) i els carrers, en especial el 6è, epicentre de l’activitat, s’omplen amb una gernació impressionant amb ganes d’escoltar bona música provinent dels cinc continents. Com la dels grups catalans que han participat en un certamen que tot just acaba de baixar el teló de la seva 25a edició.




L’última nit de concerts va començar a Mi Casa Cantina, amb Mürfila i la seva banda presentant les seves immillorables credencials rockeres. L’actuació es va orientar més tard cap a un pop més vitamínic i descarat, amb la cantant barcelonina mantenint en tot moment la seva empenta a l’escenari i el domini sobre un públic en el que no van faltar alguns espectadors guarnits amb les màscares típiques dels lluitadors mexicans. Una altra curiositat, Mürfila deu haver estat de les artistes més fotografiades del festival, si jutgem per la quantitat de mòbils i càmeres que la van enfocar sense descans.

La internacionalització de la indústria musical catalana no passa només per la difusió del talent dels nostres artistes més enllà del país, també per l’expansió de les empreses per altres contrades. Això és el que està fent Panda Artist Management, companyia de Santa Coloma de Farners amb delegació a la ciutat xinesa de Macau que, a més de disposar d’estand propi al recinte firal del SXSW, presentava l’electropunk d’un grup de Taiwan, Go Chic, a la programació oficial.


La ruta musical seguia per 6th Street, on Black Gandhi va aconseguir omplir a vessar la Flamingo Cantina. Va ser difícil no posar-se a ballar amb la fórmula imbatible de reggae i funk d’aquesta banda multinacional de Barcelona, que encara es quedarà uns dies oferint més concerts a Texas. L’energia positiva que emana del grup es va transmetre de forma directa a un públic entusiasta, i és aquesta mateixa energia positiva la que oferia un colofó immillorable a la presència de CATALAN! MUSIC al SXSW.

divendres, 18 de març del 2011

CATALAN! MUSIC SACSEJA AUSTIN

Els grups catalans estan deixant la seva petja al South by Southwest (SXSW). El festival arriba a l’equador del programa de concerts d’aquesta 25ª edició amb tres grups catalans que han desplegat ja amb força tot el seu talent i energia. Dimecres va ser el torn de Mujeres, el quartet barceloní que, tot just arribat de protagonitzar quatre concerts a Nova York, va demostrar tota la força de les seves guitarres i la contundència dels seus temes en la primera nit de l’escenari que el festival Primavera Sound disposa al SXSW.




En la mateixa sala, Nuvola, i sota el mateix paraigües del Primavera Sound (que ha desembarcat a Austin amb tot l’equip), dijous va actuar una banda que ja podem considerar un clàssic del SXSW, Tokyo Sex Destruction. Aquesta era la tercera ocasió que la formació viatjava a la capital de Texas de la mà de CATALAN! MUSIC i, com era d’esperar, van satisfer les expectatives i, de pas, van eliminar del tot les possibles recances que alguns podien tenir pel nom del grup davant la tragèdia que està vivint el Japó. El públic va vibrar amb el directe sense concessions del quartet vilanoví i amb les evolucions irrefrenables del seu cantant, el carismàtic RJ Sinclair.



Després del parèntesi de prestigi que va representar el concert del britànic Edwyn Collins, Za! van cloure la segona nit del Primavera Sound amb una descàrrega sonora que va sorprendre i entusiasmar els assistents. Aquest duo psicodèlic i inclassificable també culmina a Austin una gira per Estats Units que l’ha dut a Boston, Filadèlfia i Nova York.

Aquí no acaben les oportunitats d’escoltar grups catalans a Austin. A més de les activitats paral•leles al festival, com actuacions en botigues de discos, dijous Mujeres també va participar a la festa de Sounds from Spain (amb sentit homenatge al blaugrana Abidal inclòs), abans d’actuar en el showcase de divendres d’aquesta mateixa entitat. I dissabte serà el torn dels dos últims grups catalans seleccionats al SXSW, Mürfila i Black Gandhi. Caldrà estar atents a aquest blog!

dijous, 10 de març del 2011

CATALAN! MUSIC CELEBRA EL 25è ANIVERSARI DEL SXSW

Les xifres, com sempre, provoquen vertigen: més de 1.900 actuacions durant quatre dies en una vuitantena llarga d’escenaris; 19.000 acreditats, 2.300 periodistes. Parlem, és clar, del South by Southwest (SXSW), a Austin (Estats Units), punt de referència indiscutible del pop rock independent. El certamen celebra aquest 2011 el 25è aniversari mantenint intacte el seu poder de convocatòria i CATALAN! MUSIC no es podia perdre una citat tant remarcable. Quatre grups catalans han estat inclosos en la programació oficial del SXSW, que es desenvoluparà del 16 al 20 de març,  i comptaran amb el suport de CATALAN! MUSIC per aconseguir que el seu pas per la capital de Texas sigui el més profitós possible.

 
Za!, Mürfila, Black Gandhi i Tokyo Sex Destruction (en la que serà la seva tercera visita al SXSW) han estat els grups seleccionats, amb Za! i Tokyo Sex Destruction participant en els showcases que ha preparat el festival Primavera Sound. A aquestes formacions s’ha d’afegir el quartet barceloní Mujeres, que també actuarà sota el paraigües de Primavera Sound i participarà en les activitats de la plataforma Sounds from Spain. 


Aquest és el calendari previst dels concerts:
Dimecres 16
Mujeres.- 9:00pm. Nuvola (105 E 5th St)
Dijous 17
Tokyo Sex Destruction.- 11:00pm Nuvola (105 E 5th St)
Za!.- 1:00am. Nuvola (105 E 5th St)
Divendres 18
Mujeres.- 10:00pm. Red Eyed Fly. (715 Red River St)
Dissabte 19
Mürfila.- 8pm.- Mi Casa Cantina (503 E 6th St)
Black Gandhi.- 10:00pm- Flamingo Cantina (515 E 6th St)

Podreu trobar informació més detallada de cada grup en la pàgina especial del SXSW que hem preparat en el web de CATALAN! ARTS, www.catalanarts.cat/sxsw11.



CATALAN! MUSIC disposarà, a més, d’un estand en la zona professional que en aquesta edició s’unifica amb la del certamen interactiu i que estarà oberta des del dilluns 14 fins al dijous 17 de març. En col·laboració amb les oficines d’exportació de la música del Regne Unit, Canadà, Austràlia i Alemanya, CATALAN! MUSIC organitza el dimecres 16 una sessió de networking professional. A més, l’empresa catalana Panda Management també disposarà d’un estand propi en el recinte firal.

El SXSW torna a a ser un punt de trobada imprescindible i l'equip de CATALAN! MUSIC hi serà ben present i ben actiu.