dijous, 21 de maig de 2009

RAYDIBAUM AL SXSW D'AUSTIN
El passat més de març vau estar a Austin, al prestigiós festival South By Southwest (SXSW). Quines han estat les primeres impressions que heu tingut?

- D’entrada, cal dir que es tracta del festival més gran que hi ha a Estats Units i que hi van tocar oficialment uns 1.800 grups. Realment és molt impressionant. L’organització és molt minuciosa i efectiva, en aquest sentit es tracta de tota una ciutat i els seus recursos dedicats al festival. Realment s’ho prenen molt seriosament. Per altra banda, era el nostre primer viatge a Estats Units i, és clar, hem al·lucinat amb tot plegat, veure que molts tòpics es compleixen i que molts altres són pura mitologia, això també ha estat molt interessant.

En relació a la música i els grups, heu pogut constatar gaire diferències? Encara hi ha l’abisme entre els grups americans i els grups catalans?
- Tot això esta canviant, els grups cada cop som més bons i amb un nivell perfectament equiparable als grups americans. El que no és equiparable en absolut és el volum de feina que tenim. Aquí si que no estem al nivell. Agafes l’agenda de qualsevol grup americà d’un nivell de popularitat equivalent a qualsevol dels grups catalans que hem anat a Austin i se't cauen els collons a terra. Toquen cada dia. És una feina. A Catalunya ser músic no és una feina. Entendre les implicacions profundes del que això significa és entendre que la música i la indústria musical és quelcom real a Estats Units i una broma patètica a Catalunya. Penso que tot plegat ha de canviar ja si volem que hi hagi músics i cultura musical.

Heu vist algun concert que us hagi impactat especialment?
- Sens dubte el concert d'Akron/Family, penso que no hem vist res tan potent i impactant en els darrers anys... és una altra mostra de com influeix poder tocar molt a l’hora de fer un concert i evolucionar la pròpia música. Va ser un concert espectacular d’una banda en estat de gràcia, el seu estil, que no et sabria definir amb una etiqueta, passa per la psicodèlia fins al folk passant per passatges de sorollisme incontrolat i parts acústiques preciosistes, a més d'una capacitat de comunicació amb el públic genial. Tota un experiència! Realment la capacitat d’evolucionar que tenen els grups allà passa claríssimament pel volum de feina que poden fer. Tocar cada nit exactament el mateix pot arribar a ser molt avorrit!

Recomanaríeu l’experiència d’anar al SXSW?

- Completament, realment és un lloc per anar-hi amb els ulls molt oberts i aprendre les coses que allà funcionen, tant a nivell musical com a nivell de funcionament i infraestructures. Realment és una experiència impagable. Potser per ser el primer cop hem anat una mica amb la flor a la mà, però vaja, sempre hi ha un primer cop per a tot. I de ben segur que l’experiència ens serà molt profitosa. Realment la gent funciona a un altre nivell a EUA, i això dóna molts ànims a l’hora de moure el teu propi projecte un cop tornes a casa, veus que a algun lloc del món les coses funcionen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada